Pačioje Londono širdyje nesenai atnaujintas modernus pastatas tapo
namais lietuviškai kompanijai. 10 Bloomsbury Way įsikūrė „Žemaitijos
pieno“ filialas, Jungtinės Karalystės rinką pasišovęs užkariauti su
lietuviams jau gerai žinomais pieno produktais. Beveik šimtmetį
gyvuojanti kompanija tapo kone kaimynė ikoninėms Londono vietoms:
visai netoliese -- Britų muziejus, Covent Garden aikštė, Karališkasis
Londono Operos ir Baleto teatras, Soho rajonas.
Oficialiame filialo atidarymo vakare dalyvavo Lietuvos ir Jungtinės
Karalystės verslininkai, finansų, kultūros, politikos, žiniasklaidos,
viešųjų ryšių ir marketingo kompanijų atstovai, „Džiugas UK“ vadovai
ir įkūrėjai.
Svečiai vaišinosi „Žemaitijos pieno“ produktais, klausėsi muzikantės
Jade Thornton gitaros bei dainų ir sveikino kompaniją įžengus į vieną
iš svarbiausių verslo rinkų ne tik Europoje, bet ir visame pasaulyje.
„Tai svarbus įvykis ne tik „Žemaitijos pienui“, bet ir visai Lietuvai,
jos ekonomikai. Tikiuosi šalies rinka bus tokia pat svetinga kaip ir
Anglijos valdžios atstovai, kurie susitikimų metu sveikino lietuvius
su šiuo žingsniu. Beje, „Žemaitijos pienas“ gamina vieną iš mano
mėgstamiausių produktų -- sūrį „Džiugas“. Namuose kartais iškyla
nesutarimų: šeimoje turime mažą trijų metukų bosą, kuris, pasirodo,
taip pat dievina šį sūrį ir valgo jo gan daug. Tad kartais visiems
norintiems nebelieka. O tai jau pasako labai daug apie produktą“, --
juokavo Lietuvos Respublikos ūkio viceministras Marius Skuodis.
Pasak ūkio viceministro, prekybos tarp Lietuvos ir JK rinkų apyvarta
siekia apie du milijardus, o „Žemaitijos pienas“ su „Džiugo“ sūriu
priešakyje kuria naujus aukštus standartus maisto pramonės
kompanijoms. „Ir tai tik pradžia. „Brexit“ situacija, žinoma, pateiks
daugybę iššūkių, visos Europos verslininkų laukia ne vienas pokytis.
Tačiau tai sukūrė ir galimybes.
Sėkmingai į Jungtinės Karalystės maisto produktų rinką žengiančio
sūrio „Džiugas“ ir kitų „Žemaitijos pieno“ produktų Anglijos rinkos
vadovė, o dabar ir „Džiugas UK“ direktorė Violeta Grybauskienė
atidarymo metu džiaugėsi kompanijos pasiekimais.
Jungtinės Karalystės pirkėjai lentynose jau gali rasti Lietuvoje
gaminamus sūrį „Džiugas“, glaistytus varškės sūrelius „Magija“,
plėšomas sūrio lazdeles „Pik-Nik“, lydyto sūrio užkandžius „Rambyno“
ir puskietį sūrį „Germanto“.
„Vieno didžiausių JK prekybos centrų Sainsbury’s vadovai nustebo, kad
varškės sūreliai iššluojami nuo lentynų. Anglams pirkėjams neįprasto
produkto greitos sėkmės išties nesitikėjo niekas. Lietuvoje šis
desertas jau aštuntus metus iš eilės pripažįstamas geriausiu savo
kategorijoje“,-- pasakojo V.Grybauskienė.
Kietojo sūrio karaliumi Lietuvoje vadinamu „Džiugo“ sūriu Anglijoje
prekiauja net prabangaus Selfridges prekybos centro, įsikūrusio
pačiame Londono centre bei Manchester’io ir Birmingham’o miestuose,
maisto skyriai. „Selfridges atstovus sužavėjo unikali sūrio istorija,
kokybė, faktai, kad produktas gaminamas iš laisvai vasarą besiganančių
karvių pieno. Selfridges prekiauja 48 mėnesių brandinimo sūriu. Tokio
brandaus sūrio jie iki šiol lentynose neturėjo“,-- „Londonietei“ sakė
„Žemaitijos pieno“ Jungtinėje Karalystėje rinkos vadovė
V.Grybauskienė. Pasak jos, „Džiugas“ noksta ne tik pagal aukščiausius
standartus brandinimui skirtoje patalpoje, bet ir tarp muzikos garsų,
tiksliau -- brandinamas patalpoje, kurioje tyliai skamba garsaus
lietuvių kompozitoriaus M.K.Čiurlionio simfonijos ar kiti klasikiniai
kūriniai. Todėl jis įgauna ne tik unikalų skonį, bet ir... sielą.
„Žemaitijos pieno“ gaminami produktai kelerius metus iš eilės pelno
apdovanojimus visame pasaulyje. Tai yra didžiulis komplimentas ir
įrodymas, kad viskas įmanoma, jei produktas yra kokybiškas ir įdedama
daug darbo“,-- sakė „Džiugas UK“ vadovė.
Pasak Violetos, Lietuvoje „Žemaitijos pieno“ produktai mėgstami ne tik
suaugusiųjų, bet ir vaikų. Kompanija nuolat dalyvauja įvairiose
programose, su jos gaminiais supažindina moksleivius, o Telšiuose
įsikūrusios įmonės durys atviros ne tik ūkininkams, bet ir jų bei
įmonės darbuotojų vaikams. Surengtose ekskursijose galima stebėti visą
sūrio gamybos procesą.
Pasiekti mažuosius vartotojus ir jų tėvelius
bus bandoma ir JK. Į mokyklinių pietų krepšius ypatingai tiktų
„Pik-Nik“ sūrio dešrelės. Pastarosios gaminamos iš šviežios
mozzarellos ir, pasak Violetos, viena sūrio dešrelė atitinka stiklinę
pieno.(Straipsnis parengtas, vadovaujantis „Londonietės“ publikacija)