Įmonės istorija

Vienos didžiausių ir moderniausių pieno perdirbimo įmonių Lietuvoje – ŽEMAITIJOS PIENO bendrovės – ištakos prasideda 1924 metais. Vaizdingos gamtos apsuptame Telšių mieste, pasak legendos, senų senovėje ant septynių kalvų milžino Džiugo įkurtoje Žemaitijos sostinėje pradėjusi veikti Telšių pieninė tuomet – beveik prieš šimtmetį – atrodė gana didelio pajėgumo: čia gamino sviestą, varškę, grietinėlę bei kitus pieno produktus.

Bėgant metams ir konsultuojantis su geriausiomis Europos ir JAV firmomis, didžiausią dėmesį skiriant naujoms technologijoms diegti, naudojant pažangiausią pasaulyje membraninę pieno valymo technologiją „Bactocath“, išsiplėtė gaminamų produktų įvairovė, pagerėjo jų kokybė. 1995 metais Lietuvos Respublikos Valstybinė veterinarijos tarnyba, patikrinusi ŽEMAITIJOS PIENĄ, nustatė, kad įmonė atitinka veterinarijos reikalavimus ir 1995 07 20 įsakymu Nr.4-104 „Dėl veterinarinės priežiūros numerių suteikimo“ suteikė valstybinės veterinarijos priežiūros numerį LT 78-01 P.

2009 metų viduryje bendrovei buvo suteikti ISO 9001 kokybės vadybos ir ISO 22000 maisto saugos sistemų sertifikatai. Juos gavo ir įmonių grupei priklausančios bendrovės „Klaipėdos pienas“ ir „Šilutės Rambynas“.

Įmonė pagal įdiegtą savikontrolės sistemą griežtai kontroliuoja žaliavą, gamybos procesus ir atlieka galutinio produkto laboratorinius tyrimus. Kasdieniai tyrimai atliekami Nepriklausomų tyrimų laboratorijoje, kuri 2006 metais pirmoji maisto pramonės laboratorija Lietuvoje akredituota Vokietijos akreditavimo biuro DAkkS pagal tarptautinius standartus LST ISO/IEC 17025. 2011-aisiais laboratorija sėkmingai perakredituota.

Per daugelį metų sukaupta darbo patirtis ir unikalios receptūros šiandien leidžia vartotojams pateikti platų produktų, pasižyminčių puikiu skoniu ir aukšta kokybe, asortimentą. Šiandien įmonė gamina per 200 pavadinimų naujų ir jau vartotojų pamėgtų pieno gaminių – naują ekologiškų pieno produktų grupę DOBILAS. Prekės ženklo „Magija” produktai nuo pat savo atsiradimo pelnė vartotojų pasitikėjimą ir įgijo stulbinantį populiarumą. „Magija” produktų grupę sudaro prekių ženklai „Magija” ir „Magija” PREMIUM. Pirkėjai pamėgo fermentinius bei lydytus sūrius, vieninteles Lietuvoje nebrandinto sūrio plėšomas dešreles „Pik-Nik“. 2012 metais kovo 8-ąją surengtas nuotaikingas šio išskirtinio produkto gamybos 10-metis, kuriame prisiminta, jog beveik kasmet „Pik-Nik“ įvairiausiose tarptautinėse ir mūsų šalies parodose pelnė apdovanojimų, o 2011 metais pirmą kartą surengtas Baltijos šalių čempionatas „Pasiplėšom 2011“, kur buvo rungiamasi, kas greičiausiai ir į daugiausiai dalių suplėšys sūrio dešrelę. Čempionate pasiektas Lietuvos rekordas: pagaminta ilgiausia – 384,92 metrų – „Pik-Nik“ sūrio dešrelė.

Įmonės tituluočiausias gaminys – kietasis sūris DŽIUGAS – daugelyje šalies ir tarptautinių parodų pelnė aukščiausius laimėjimus. Du kartus Briuselyje – 2011-aisiais ir 2013-aisiais – konkurse „Superior taste AWARD“ šis sūris už pirmą įspūdį, skonį, kvapą, tekstūrą, išvaizdą gavo dviejų aukso žvaigždučių įvertinimą iš 3 galimų.

2013-ųjų gegužę šis legendinis sūris karaliavo ir Azijos žemyne. Tarptautinėje maisto ir gėrimų parodoje Kinijoje „SIAL China“ žemaičių sūrininkų gaminys pelnė Sial Inovation 2013 Grand Prix. Tokio apdovanojimo nėra pelniusi nė viena mūsų šalies maisto pramonės įmonė.

Negirdėta neregėta šventė – DŽIUGIADIENIS – 2013-ųjų metų gegužės 8-ąją, per Džiugo vardadienį, įvyko naujai duris atvėrusiuose DŽIUGO namuose Telšiuose, surengiant pirmąjį sūrio DŽIUGAS sertifikavimą. Tai šeštieji tokie namai Lietuvoje – net 4 jų įsikūrę Vilniuje, o vienas – uostamiestyje.

DŽIUGO namuose rasite ne tik įvairaus brandinimo kietojo sūrio DŽIUGAS, kuris jau ketvirtus metus paeiliui Lietuvos prekybos įmonių asociacijos konkurse pripažįstamas pirkėjų populiariausia preke, bet ir pasigardžiuosite kava, pikantiškais saldainiais, pyragu, užtepėliais, paplotėliais, naujais ledais su sūriu DŽIUGAS, riešutainiu, derančiu su DŽIUGO vynu ar bičių pikio trauktine...

Vartotojų mėgstami prekės ženklo „Žemaitijos senos tradicijos“ pienas, kefyras, jogurtas, grietinė, grietinėlė, varškė, varškės sūris, sviestas, taip pat daugelis kitų produktų.

Puoselėjamas ir mūsų šalies kulinarinis paveldas. ŽEMAITIJOS PIENO naminis varškės sūris ir „Žemaitiškas kastinys“ gaminami tik iš tradicinių žaliavų ir priedų pagal tradicines technologijas, todėl šie išskirtinio skonio produktai pelnė Lietuvos kulinarijos paveldo fondo sertifikatus ir žymimi specialiu Fondo ženklu.

ŽEMAITIJOS PIENAS savo gaminamais gardžiais produktais jau daugiau kaip 20 metų remia Kaltinėnų senelių globos ir slaugos namus, yra daugelio socialinių akcijų iniciatorius. Ketvirtus mokslo metus mažieji antrokėliai noriai dalyvauja akcijoje „Telšiuose antrą klasę baigi – plaukti moki“, kurios sumanytoja ir dosniausia rėmėja – ŽEMAITIJOS PIENO bendrovė. Daugelį metų „Žemaitijos pienas“ yra Žemaitės dramos teatro generalinis rėmėjas. Bendrovės vardas, jai atsidėkojant už paramą, tariamas daugelyje rajono ir šalies renginių.

Šiuo metu bendrovėje dirba daugiau kaip 1300 profesionalių ir kūrybingų darbuotojų, kurių svarus indėlis, optimizmas ir išmintis leidžia įmonei siekti ambicingų tikslų. Nepriekaištingas darbas yra ta bendrovės vizitinė kortelė, kuri neginčijamai liudija apie ŽEMAITIJOS PIENO patikimumą ir solidumą, įsitvirtinant su savo gaminiais šalies rinkoje, taip pat garsinant Žemaitijos kraštą ir Lietuvą pasaulyje.